Kansainvälisyysprojektit

Kansainvälistämisen strategia

Kaupungin koululaitoksen kansainvälistämisstrategian mukaisesti pyrimme olemaan kaikilla osa-alueilla korkeimmalla tasolla. Arvioitavia osa-alueita ovat organisoituminen, toteuttaminen, perehtyminen, verkostoituminen, kielitietoisuus ja maailmankansalaisuus.

Kaikki opiskelijat saavat kosketuksen kansainväliseen toimintaan ja ovat mukana tapahtumassa tai muussa vastavassa, jossa käsitellään kansainvälistymiseen liittyviä asioita tai näkökulmia. Liikkuvuustavoitteemme on, että liikkuvuuteen osallistuisi noin 100 henkilöä vuosittain.

Kansainvälisyyshankkeet 2018–2019

Hollantiprojekti 2018–2019

Projektissa paikka kahdellekymmenelle juniorille. Hankkeen omakustannushinta tulee olemaan noin 350 euroa. Hollantilaiset vierailevat Seinäjoella helmikuun alussa, vastavierailu maaliskuun lopussa / huhtikuun alussa. Opettajista mukana Ville Hakala, Hannele Rajalahti, Laura Takala, Merja Kuvaja, Tuula Muhonen ja Julian Dawe.

Novgorodprojekti 2018–2019

Hankkeeseen otetaan venäläisestä kulttuurista kiinnostuneita nuoria, yhteistyökielenä toimii englanti. Projektissa ei edellytetä venäjän kielen osaamista. Venäläiset vierailevat Seinäjoella helmikuun alussa, vastavierailu huhti–toukokuussa 2019. Hankkeen omavastuu tulee olemaan noin 50–100 euroa. Opettajista mukana Merja Roumiantsev, Marja Jauhianen ja Ville Hakala.

Tallinnaprojekti 2018–2019

Hankkeeseen haetaan kymmentä äidinkielestä ja toimittajan työstä kiinnostunutta opiskelijaa. Seinäjoen lukio aloittaa projektin vierailulla Tallinnassa lokakuussa 2018. Vastavierailu Seinäjoen lukioon tulee toteutumaan alkuvuonna 2019. Projektin yhteistyösisällöt ovat kieli-ja kulttuurilähtöisiä. Opiskelijan omavastuu hankkeessa on noin 100 e. Opettajista mukana Katja Hautala, Pertti Sillanpää, Merja Roumiantsev ja Ville Hakala.

Opiskelijavaihto Ranskassa, Saumurissa sijaitsevan, St Louis-lukion kanssa

Tämän lukuvuoden teema-aiheena on kulttuurien kohtaaminen kuvataiteen keinoin. Hankkeeseen haetaan erityisesti kuvataiteesta ja ranskan kielestä kiinnostuneita opiskelijoita. Yhteistyökielenä toimii ranskan lisäksi englanti. Tänä lukuvuonna vuorossa on seinäjokisten vierailu Ranskaan, joka ajoittuu keväälle 2019. Matka on suunnattu erityisesti ranskankielestä ja kuvataiteesta kiinnostuneille. Omavastuu hankkeessa on noin 300 e. Opettajista mukana Jonna-Maria Huttunen, Tuula Muhonen ja Ville Hakala.

Opiskelijavaihto Espanjaan jatkuu Seinäjoen lukion opiskelijoiden vierailuna 2.–7.10.2018 Oviedoon. Vaihto on suunnattu ensisijaisesti espanjan kieltä opiskeleville senioreilleja mukaan otetaan 15 opiskelijaa. Omavastuun osuus on noin 400 euroa. Opettajista mukana Hanna Olli, Emmi Rintamäenpää ja Ville Hakala.

CERNiin suuntautuva opintomatka fysiikan opiskelijoille toukokuun toisella viikolla. Matkan suunnittelusta ja johtamisesta vastaavat koulun fysiikan opettajat ja hanke suunnataan lähinnä lukion abeille. Mukaan otetaan 18 opiskelijaa. Omavastuu noin 300 e. Opettajista mukana Juha Kasari, Taito Latukka ja Ville Hakala.

Koulun vuosikirja Wegeliuksen tuotantoon osallistuvat opiskelijat ovat järjestäneet yhdessä opintovierailun, jota on osittain rahoitettu Wegeliuksen myynnillä. Kohteeksi on alustavasti mietitty Lontoota. Opiskelijat vaikuttavat itse paljon ohjelman sisältöön ja kustannuksiin. Kukin voi myymällä Wegeliuksia pienentää omavastuuosuuttaan. Arvioitu omavastuu lähtee pienenemään 400 eurosta. Osallistuvat opiskelijat ovat ÄI12-kurssin opiskelijoita.

Seinäjoen lukiolla on sopimus ranskalaisen Cholet’ssa sijaitsevan Lyceen Sainte Marien kanssa. Meidän opiskelijamme voivat hakeutua opiskelemaan siellä noin kolmen kuukauden jaksoiksi ja asua paikallisessa perheessä tuon ajan. Hinta on noin 300 euroa kuukaudelta.

Suunnitteilla olevia hankkeita

FINAL-hankkeeseen liittyen yhteistyötä kanadalaisten koulujen kanssa, jossa luodaan uudelleen koulun arviointisysteemiä sekä kehitetään samalla osallisuutta ja tasavertaisuutta. Hankkeessa ei tule olemaan opiskelijaliikkuvuuksia lukuvuonna 2018-2019, mutta tulevien kokonaisuuksien suunnittelua tullaan jatkamaan läpi lukuvuoden kanadalaisten kumppaneiden kanssa. Mahdollisia opettajaliikkuvuuksia keväällä 2019.

Yhteistyölle Kecskemétissä Unkarissa sijaitsevan lukion kanssa haetaan jatkoa opettajavierailulla lukion vuosijuhlaan lokakuussa 2018. Projektin keskeisiä teema-alueita tulevat jatkossakin olemaan luonnontieteelliset ja kulttuuriset sisällöt.

Yhteistyökoulut

Koulu Maa Kaupunki