Tietokoneet

Henkilökohtainen tietokone on keskeinen työväline lukio-opinnoissa. Oma kone on hankittava heti opintojen alussa, koska oppimistehtävät tehdään usein tietokoneella, valtaosa oppikirjoista muuttuu digitaalisiksi ja monet kokeet toteutetaan sähköisesti. Myös ylioppilaskoe on kokonaan sähköinen. Ohjelmien käyttöä ja sähköistä koetilannetta harjoitellaan ensimmäisistä lukiokursseista alkaen.

Tietokonetta hankittaessa kannattaa perehtyä laitevaatimuksiin. Yleinen virhekäsitys on, että koneen pitäisi olla uusi ja kallis, mutta usein juuri uusimmissa koneissa on eniten ongelmia.

"Tämänhetkinen koeympäristö toimii noin 7-vuotiailla ja sitä nuoremmilla laitteilla. Kaikkein uusimmissa päätelaitteissa tarvittavia laiteajureita ei välttämättä ole mukana koeympäristössä." – YTL.

Ylioppilastutkintolautakunnan koejärjestelmä (Abitti) edellyttää normaalia kannettavaa tietokonetta, jossa on vähintään 64-bittinen 2 GHz x86-prosessori, 2 Gt keskusmuistia, USB-portteja, langaton WLAN ja langallinen Ethernet verkkoyhteys [Mac-koneisiin tarvitaan adapteri] sekä kuuloke/mikrofoniliitäntä. Tarkemmat tekniset minimivaatimukset löytyvät Ylioppilastutkintolautakunnan päätelaiteohjeesta. Lisätietoa: www.ylioppilastutkinto.fi > Ylioppilastutkinto > Digitaalinen ylioppilastutkinto.

Aloittaville opiskelijoille järjestetään ensimmäisen jakson opinto-ohjauksessa Juniori-TVT-tunteja, missä opetetaan perustaidot lukion sähköisten palveluiden ja koejärjestelmän käytössä. Tietokoneen peruskäyttö, ohjelmien asentaminen ja tietoturva (virustorjunta) täytyy lähtökohtaisesti hallita itse.

Ohjelmistot ja tekninen tuki

Aineenopettajat opastavat opiskelussa vaadittavien ohjelmien käytössä. Kaikkien opiskelijoiden omalle koneelle asennettavat kolmannen osapuolen ohjelmat, joita käytetään myös ylioppilaskirjoituksissa:

Teknistä tukea on tarjolla tiistai-iltapäivisin HappyHourissa. Tietotekniikkaan liittyvissä kysymyksissä arjessa auttaa lukion TVT-tiimi: apulaisrehtori Jyrki Kuoppala (JYK) sekä lehtorit Arto Kalliokoski (KAL), Rami Nuotio (NUO) ja Jukka Tähtinen (JUT).

Tunnukset ja salasanat

Lukion sähköisten oppimisympäristöjen, Wilman, Moodlen ja lukion koneiden sekä langattoman verkon käyttö vaatii henkilökohtaisen käyttäjätunnuksen ja salasanan. Seinäjokisilla säilyvät perusopetuksessa annetut tunnukset, muualta tulleille tunnukset annetaan opinto-ohjauksen tunnilla. Tunnus on muotoa xxxyyyzzz@opetus.seinajoki.fi. Salasana on vaihdettava Wilmassa tietoturvasyistä vähintään kuuden kuukauden välein.

Ilmaiset toimisto-ohjelmat ja pilvitallennustila

Lukion Microsoftin Office365-ympäristöstä opiskelija voi ladata käyttöönsä Office-ohjelmistopaketin viidelle laitteelle ilmaiseksi koko opiskeluajaksi. Käytössä on myös pilvitallennustilaa Microsoft OneDrivessa. Toimisto-ohjelmien käyttöä opetetaan valinnaisilla tietotekniikan kursseilla.

Lukion koneiden lainaaminen

Lukion koneita lainataan ainoastaan tilapäisesti ja pääsääntöisesti vain silloin, kun oma kone ei toimi.

• Oman koneen unohtaminen ei ole perusteltu syy lainata konetta.
  • Ongelmaa tulee käydä näyttämässä lukion tvt-tiimiläisille. Oma uskomus viasta ei riitä.
  • Jos ongelmaa ei saada korjattua, apulaisrehtorilta voi hakea määräaikaisen kirjallisen erillisluvan käyttää lukion konetta.

Lukion kone pitää aina palauttaa omalle merkitylle paikalleen ja kytkeä latausjohto koneeseen.

Käyttösääntöjä lukion tietokoneille

• Älä luovuta salasanaasi muille tai käytä muiden tunnuksia.
  • Muista uloskirjautuminen aina koneelta poistuessasi.
  • Jos edellinen käyttäjä ei ole muistanut uloskirjautumista, kirjaa hänet ensin ulos.
  • Lukion koneille ei saa asentaa ohjelmia tai pelejä eikä säätää niiden asetuksia.
  • Jos unohdat tunnuksesi tai salasanasi vanhentuu, ota yhteys tvt-tiimiin.
  • Käytä koulun laitteita vastuullisesti ja muista netiketti.
  • Sääntöjen rikkomisesta seuraa tapauskohtaisesti kurinpidollisia toimia.

stock4

Väliaikainen kuvituskuva.