Tietotekniikka on lukiomme valinnainen oppiaine, joka tarjoaa käytännön digitaitoja arkeen, opiskeluun ja työelämään sekä monipuolisia harrasteopintoja tietotekniikan eri sovellusalueille.
Tutustu opintojaksojen kuvauksiin alla ja valitse tietotekniikkaa!
HUOM. Kurssien toteutumisen kannalta on ratkaisevan tärkeää, että ilmaiset kiinnostuksesi ja teet valinnat Wilmassa!
OPO01 JunnuTVT - kaikille pakollinen opintojakso (4 oppituntia)
Kaikille lukion aloittaneille opiskelijoille järjestetään TVT-kokonaisuus, jonka tavoitteena on antaa välttämättömät perusvalmiudet oman kannettavan tietokoneen käyttöön opiskelussa ja koetilanteissa. Opetus järjestetään opinto-ohjauksen yhteydessä.
Keskeiset sisällöt
Materiaalia: InPromptu Osaamiskirja
Suoritustapa: Läsnäolo opetuksessa.
TT01 Digiperustaidot ja verkkotyöskentely (2 op) (tarjolla 2024-2025)
Opintojaksossa syvennetään ja laajennetaan yhteisessä opintojaksossa opittuja oman laitteen ja tiedon hallinnan sekä sähköisen viestinnän taitoja. Harjoitellaan toimisto-ohjelmien peruskäyttöä. Lisäksi perehdytään tietoturvaan ja yhteistyöhön verkossa sekä opitaan hyviä käytänteitä tiedonhakuun ja tekijänoikeuksia kunnioittavaan lähdemateriaalin käyttöön.
Keskeiset sisällöt
Ohjelmistot: MS Word, Excel, PowerPoint, Outlook, OneDrive. Google Classroom. Google Chrome, Mozilla Firefox, ...
Suoritustapa: Tuntiharjoitukset.
TT02 Tekstinkäsittely ja taulukkolaskenta (2 op)
Tekstinkäsittelyn osa: Jokainen osaa kirjoittaa tietokoneella, mutta siitähän ei ole tekstinkäsittelyssä kyse! Tässä moduulissa opitaan tuottamaan standardinmukaisia asiakirjoja sekä muokkaamaan tehokkaasti erilaisia monisivuisia asiakirjoja tekstinkäsittelyn ominaisuuksia ja yhtenäistä tyyliä käyttäen.
Keskeiset sisällöt
Taulukkolaskennan osa: Opiskelija oppii esittämään tietoa taulukkomuodossa ja havainnollistamaan sitä tarkoituksenmukaisilla kaavioilla. Hän oppii keräämään tietoja verkkolomakkeella, lajittelemaan aineistoja sekä käyttämään laskukaavoja, funktioita ja soluviittauksia datan käsittelyssä ja analysoimisessa.
Keskeiset sisällöt
Ohjelmistot: MS Word ja Excel (koululisenssi), LibreOffice Writer ja Calc (ilmainen)
Suoritustapa: Tuntiharjoitukset.
TT03 Kuvankäsittely ja esitysgrafiikka (2 op)
Opiskelija oppii digitaalisen kuvankäsittelyn perusteet ja osaa tuottaa laadukkaita diaesityksiä.
Keskeiset sisällöt
Kuvankäsittely, Ohjelmistot: GIMP (ilmainen)
Esitysgrafiikka, Ohjelmistot: MS PowerPoint (koululisenssi)
Suoritustapa: Tuntiharjoitukset ja lopputyönä diaesitys omasta kuvamanipulaatiosta.
TT04 Ohjelmointi (2 op)
JavaScript on maailman suosituin ohjelmointikieli, erityisesti webissä. Opintojakson tavoitteena tutustua kielen mahdollisuuksiin yksinkertaisten dynaamisten verkkosovellusten tekemisessä, ja ohessa oppia myös dynaamisen rakenteellisen verkkosivun ja tyylisivun tekemisen perusteet.
Keskeiset sisällöt
Ohjelmistot: MS Visual Studio Code, verkkoselain
Suoritustapa: Tuntiharjoitukset ja lopputyö opittua soveltaen.
TT05 Peliohjelmointi (2 op) (tarjolla joka vuosi)
Opintojaksossa opiskellaan ohjelmoinnin alkeita ja tehdään oma tietokonepeli nykyaikaisia ohjelmointiympäristöjä käyttäen. Aiempaa ohjelmointikokemusta ei tarvita.
Keskeiset sisällöt
Ohjelmistot: Unity, MS Visual Studio Code
Suoritustapa: Tuntiharjoitukset ja lopputyönä oma peli.
TT06 Pelisuunnittelu (2 op)
Opintojaksossa opiskellaan pelisuunnittelun peruselementtejä, suunnitellaan lyhyitä pelejä nopealla prototyyppauksella ja testataan niitä pienryhmissä. Keskitytään erityisesti pelimekaniikan eli sääntöjen suunnitteluun, joten ohjelmointiosaamista ei tarvita. (Pelin voi halutessaan toteuttaa digitaalisena opintojaksossa TT05 Peliohjelmointi tai tehdä projektityönä TT12.)
Keskeiset sisällöt
Suoritustapa: Tuntiharjoitukset ja lopputyönä oma pelattava (lauta-)peliprototyyppi.
TT07 3D-mallintaminen (2 op) (tarjolla 2024-2025)
Opintojaksossa opiskellaan 3D-mallintamisen perusteita. Opiskelija oppii mallintamaan yksinkertaisia esineitä ja hahmoja, asettamaan ne näyttämölle, liittämään niihin tekstuurit sekä tekemään yksinkertaista animointia.
Tutustutaan myös tekniseen 3D-suunnitteluun (Computer Aided Design, CAD), jossa opiskelija oppii piirtämään ja mallintamaan erilaisia osia ja kappaleita, sekä mahdollisesti 3D-tulostamiseen.
Keskeiset sisällöt
Ohjelmistot: Blender (ilmainen), OnShape (opiskelijalisenssi, ilmainen)
Suoritustapa: Tuntiharjoitukset ja lopputyönä oma 3D-malli.
TT08 Taidetta tietokoneella (2 op)
Opintojaksossa tutustutaan monipuolisesti taiteen tekemiseen tietokoneen avulla. Sisältöjä voivat olla esimerkiksi: Pikselitaide, 3D-mallinnus, 2D- ja 3D-animointi, generatiivinen taide, tekoälyn luoma taide, taide VR-sovelluksella, AR-sovellukset (esimerkiksi kasvokuvafiltterit), kuvamanipulaatio.
Ohjelmistot: Blender (ilmainen), Piskel (ilmainen)
Suoritustapa: Tuntiharjoitukset ja lopputyönä oma taideteos (virtuaaliseen) taidenäyttelyyn.
TT09 Virtuaalitodellisuus (2 op)
Opintojaksossa tutustutaan virtuaalitodellisuuden mahdollisuuksiin. Rakennetaan oma virtuaalinen huone, jonka esineiden kanssa voi vuorovaikuttaa eri tavoin. Pääset käyttämään lukion omia Meta Quest 2 -virtuaalilaseja ja vierailemaan Seinäjoen ammattikorkeakoulun virtuaalilaboratoriossa.
Keskeiset sisällöt
Ohjelmistot: Unity (ilmainen)
Suoritustapa: Tuntiharjoitukset ja lopputyönä oma virtuaalinen tila Unityssä.
TT11 Näppäintaito (1 op) (tarjolla jatkuvasti)
Näppäimistön hallinta kuuluu tänä päivänä kansalaisen perustaitoihin. Kymmensormijärjestelmän avulla näppäimistöä voi hallita vaivattomasti sormiin katsomatta. Tekstin tuottaminen on nopeampaa ja asiasisältöön keskittyminen helpottuu. Sähköisten ylioppilaskirjoitusten myötä vaivaton näppäimistön hallinta korostuu entisestään.
Kurssi suoritetaan itsenäisesti NäppisTaituri-ohjelman avulla. Ohjelma on selaimella käytettävä verkkopohjainen sovellus, jonka käyttöoikeuden saa ilmoittautumalla kurssille. Ohjelmassa suoritetaan erilaisia näppäimistöharjoituksia. Lopuksi täytyy läpäistä ohjelman loppukoe valvotussa tilaisuudessa.
Keskeiset sisällöt
Ohjelmistot: Näppistaituri
TT12 Tietotekniikan projekti (x op)
Moduulin sisältöä ja laajuutta ei ole kiinnitetty etukäteen. Projekti voi olla
Projektista on sovittava etukäteen opettajan kanssa.
Itsenäisesti suoritettavat moduulit ja verkkokurssit
Lukion oman opintotarjonnan lisäksi opiskelija voi suorittaa tietotekniikassa kaikille avoimia ilmaisia verkkokursseja (MOOC, Massive Open Online Course) https://www.mooc.fi/
HUOM.! Sovi itsenäisestä opiskelusta etukäteen tietotekniikan opettajan ja rehtorin kanssa. Katso myös yleiset hyväksilukukäytänteet.
Tarjolla LV. 2024-2025: |
---|
|
Tarjolla ensi LV. 2025-2026: |
|