Ylioppilastutkinto on lukion valtakunnallinen päättötutkinto. Tutkinnon voi suorittaa korkeintaan kolmella peräkkäisellä tutkintokerralla. Tutkintoon kuuluu vähintään viisi (5) koetta. Kaikkien kokelaiden pitää suorittaa äidinkielen ja kirjallisuuden koe. Suomi tai ruotsi toisena kielenä ja kirjallisuus -kokeen voivat suorittaa ne kokelaat, joilla on oikeus osallistua kyseiseen kokeeseen. Voit valita neljä muuta koetta vähintään kolmesta eri ryhmästä, joihin kuuluvat:
Tutkintoon vaadittaviin viiteen kokeeseen tulee sisältyä vähintään yksi pitkän oppimäärän koe. Voit lisäksi sisällyttää tutkintoosi yhden tai useamman muun kokeen.
(ennen kevättä 2022 tutkintonsa aloittaneiden on suoritettava vähintään neljä (4) koetta), joista ainakin yhden tulee olla pitkän oppimäärän koe.
Ylioppilaskokeeseen voi osallistua, kun on opiskellut oppiaineen pakolliset kurssit. Kokeen tehtävät perustuvat valtakunnallisten pakollisten ja valinnaisten/syventävien opintojaksojen/kurssien oppimääriin.
Ylioppilaskokeet järjestetään lukion salissa, peilisalissa ja D-osassa. Oma koetilasi ilmoitetaan edellisen päivän iltaan mennessä Wilma-viestillä ja näet sen myös ennen koetta listasta D-aulassa tai Sankariaulassa.
Koepäivänä paikalle on saavuttava viimeistään klo 8.30!
Avaa tai sulje aihe klikkaamalla tai napauttamalla otsikkoa.
Tutustu rehtorin laatimiin ohjeistuksiin ilmoittautumista ja koetilannetta varten, sekä tutustu Ylioppilastutkintolautakunnan sivuihin.
Varsinaiset opiskelijat ilmoittautuvat opotunnilla ohjeistuksen mukaan.
Korottajat ja uusijat sekä ne, joilla ei ole voimassa olevia Wilma-tunnuksia, ilmoittautuvat kirjoituksiin erikseen ilmoitettavana ajankohtana. Tarkempi ohje löytyy ilmoittautumisaikana etusivun ajankohtaisista uutisista.
Jos haet erillisjärjestelyitä tai lukihäiriön, vamman tai sairauden huomioimista arvostelussa, tee sähköinen hakemus erityisopettajan kanssa ennen yo-ilmoittautumista.
Ilmoittautuessa on koko tutkinnon osalta sitovasti valittava kokeen taso (pitkä, keskipitkä, lyhyt) ja onko koe pakollinen vai ylimääräinen.
Tutkintoon ilmoittautuminen on sitova. Jos et saavu koetilaisuuteen tai et jätä koesuoritusta arvosteltavaksi, koe katsotaan keskeytyneeksi ja hylätyksi.
Tutkintomaksut: Voit suorittaa maksuttomasti viisi ensimmäistä koetta, jos olet oppivelvollinen. Koekohtainen maksu on 38 €. Lasku toimitetaan paperisena kotiosoitteeseen. Mitätöintiä voi hakea työkyvyttömyyden aiheuttavan sairauden (lääkärintodistus) tai muun siihen verrattavan esteen perusteella.
Harjoittele etukäteen:
Teknistä tukea tarjotaan keskiviikkoisin klo 14.15-15.30 Happy Hourissa. Aikuislinjalle järjestetään lisäksi omia harjoittelukertoja, joista ilmoitetaan erikseen.
Jos tarvitset lukion laitteita lainaksi YO-kokeisiin, sinun tulee a) käydä keskustelemassa lukion TVT-tiimin kanssa (DigiHour keskiviikkoisin klo 14.15 AB-aulassa) ja b) varata laitteet täyttämällä anomuslomake YO-kokeeseen tarvittavat koulun laitteet.
Laskin ja taulukkokirja löytyvät sähköisinä koejärjestelmästä. Kämmenlaitetta tai paperista taulukkokirjaa ei voi enää käyttää ylioppilaskokeessa.
Alustavat tulokset näkyvät Wilmassa, kun valmistava arvostelu on tehty. Opettajilla on 1–2 viikkoa aikaa arvioinnin tekemiseen, anna työrauha ennen kyselyitä. Tarkistajaluettelo julkaistaan kotisivun uutisissa.
Lopullisen arvostelun tekee YTL. Arvosteluunsa tyytymätön voi tehdä maksullisen (56 €) oikaisuvaatimuksen lautakunnan asiointipalvelussa 14 päivän kuluessa arvosanojen julkaisusta. Maksu palautetaan, jos oikaisuvaatimus johtaa arvosanan tai pelkän pistemäärän korottamiseen.
Kokeiden uusiminen tutkinnon ollessa kesken:
Ylioppilastutkinto tulee suoritetuksi, kun kokelas on suorittanut hyväksytysti pakolliset kokeet sekä lukiokoulutuksen oppimäärän tai 4 a §:ssä tarkoitetun muun tutkinnon tai koulutuksen.
Tutkinnon suorittanut voi