Henkilökohtainen tietokone on keskeinen työväline lukio-opinnoissa. Tietokone otetaan käyttöön heti opintojen alussa, koska oppimistehtävät tehdään usein tietokoneella, useat oppikirjat ovat digitaalisia ja monet kokeet toteutetaan sähköisesti. Myös ylioppilaskoe on kokonaan sähköinen. Ohjelmien käyttöä ja sähköistä koetilannetta harjoitellaan ensimmäisistä lukio-opinnoista alkaen.
Oppivelvolliset saavat tietokoneen käyttöönsä kaupungin puolesta, muiden on hankittava se itse. Opiskelija vastaa laitteen huolellisesta ja tietoturvallisesta käytöstä. Mikäli kaupungilta saatu laite katoaa, rikkoutuu tai menee epäkuntoon, tulee ottaa välittömästi yhteyttä lukioon (katoamistilanteessa myös Tietohallintoon). Laite tulee palauttaa heti opintojen päätyttyä, tai sen voi lunastaa itselleen kohtuullisella hinnalla.
Aloittaville opiskelijoille järjestetään ensimmäisen jakson opinto-ohjauksessa Juniori-TVT-tunteja, missä opetetaan perustaidot lukion sähköisten palveluiden ja koejärjestelmän käytössä. Tietokoneen peruskäyttö, ohjelmien asentaminen ja tietoturva (virustorjunta) täytyy tämän jälkeen lähtökohtaisesti hallita itse. Teknistä tukea on kuitenkin tarjolla, ks. alempana. Tutustu Uuden opiskelijan TVT-oppaaseen 2024.
Ohjelmistot
Oppivelvollisten tietokoneisiin esiasennetaan käyttöönoton yhteydessä InTune-hallintajärjestelmä, Microsoft M365-ohjelmistopaketti sekä Yritysportaali, jonka kautta opiskelija voi asentaa opiskelussa tarvittavia sovellusohjelmia.
Kaikkien opiskelijoiden omalle koneelle asennettavat kolmannen osapuolen ohjelmat, joita käytetään myös ylioppilaskirjoituksissa:
Muita opiskeluun liittyviä ohjelmia voidaan asentaa (Yritysportaalista) tarpeen mukaan oppiaine- tai opintojaksokohtaisesti. Aineenopettajat opastavat opiskelussa vaadittavien ohjelmien käytössä.
Omassa laitteelle voi asentaa myös muita ohjelmia, joiden tietoturvallisesta, laillisesta ja käyttöoikeussitoumuksen mukaisesta käytöstä opiskelija vastaa itse.
Pelaaminen ja sosiaalinen media
Pelaaminen ja somen käyttäminen oppitunneilla kaikilla laitteilla (tietokoneet ja mobiililaitteet) on kiellettyä, ellei se -hyvin poikkeuksellisesti- kuulu opetukseen ja opettaja niin määrää.
Tekninen tuki
Teknistä tukea on tarjolla keskiviikkoisin HappyHourissa. Tietotekniikkaan liittyvissä kysymyksissä arjessa auttaa lukion TVT-tiimi: apulaisrehtori Jyrki Kuoppala (JYK), TVT-tuki Kari Kujala sekä lehtorit Arto Kalliokoski (KAL), Rami Nuotio (NUO) ja Jukka Tähtinen (JUT).
Tunnukset ja salasanat
Lukion sähköisten oppimisympäristöjen, Wilman, Moodlen ja lukion koneiden sekä langattoman verkon käyttö vaatii henkilökohtaisen käyttäjätunnuksen ja salasanan. Seinäjokisilla säilyvät perusopetuksessa annetut tunnukset, muualta tulleille tunnukset annetaan opinto-ohjauksen tunnilla. Tunnus on muotoa xxxyyyzzz@opetus.seinajoki.fi. Salasana on vaihdettava Wilmassa tietoturvasyistä vähintään kuuden kuukauden välein.
Katso unohtuneen tai vanhentuneen salasanan vaihtaminen. Jos salasanan vaihtamisen jälkeen et pääse verkkoon (SjkLukio tai roam.fi): Mene WLAN-verkon asetuksiin, klikkaa hiiren oikealla painikkeella verkon nimeä ja valitse "Unohda". Kirjaudu sen jälkeen verkkoon uudelleen.
Ilmaiset toimisto-ohjelmat ja pilvitallennustila
Lukion Microsoft365-ympäristöstä opiskelija voi ladata käyttöönsä Office-ohjelmistopaketin viidelle laitteelle ilmaiseksi koko opiskeluajaksi. Käytössä on myös pilvitallennustilaa Microsoft OneDrivessa. Toimisto-ohjelmien käyttöä opetetaan valinnaisilla tietotekniikan kursseilla.
Lukion koneiden lainaaminen
Lukion koneita lainataan ainoastaan tilapäisesti ja pääsääntöisesti vain silloin, kun oma kone ei toimi.
Lukion kone pitää aina palauttaa omalle merkitylle paikalleen ja kytkeä latausjohto koneeseen. Sitä ei saa viedä kotiin!
Käyttösääntöjä lukion tietokoneille
Pixabay