Tällä sivulla on yleistä tietoa Seinäjoen lukion matematiikan, fysiikan ja kemian opiskelusta (tietotekniikkaan on oma sivunsa). Yksittäisistä opintojaksoista löydät tarkempaa tietoa opetussuunnitelmasta.
Taulukkokirja
Kaikissa matemaattisissa aineissa käytetään MAOL-taulukoita oppitunneilla ja kokeissa. Tunneilla voit käyttää paperista tai sähköistä kirjaa, mutta ylioppilaskokeissa vain koejärjestelmässä oleva sähköinen kirja on käytettävissä. Oppivelvollisille tarjotaan ainoastaan sähköinen MAOL-digitaulukot.
Jos haluat käyttää paperista kirjaa, se on hankittava itse. Päällystä kirja ja laita nimesi sen etukannen yläosaan esimerkiksi maalarinteipillä. Älä tee kirjaan mitään muita merkintöjä, alleviivauksia tai korostuksia, sillä ne tulkitaan vilpin yritykseksi!
Laskin
Mikä tahansa oma funktiolaskin käy kaikissa opinnoissa. CAS-laskimen (TI-Nspire-kämmenlaite) hankkiminen ei ole pakollista, mikäli käytössäsi on vastaavat tietokoneohjelmat. Tunnilla voi käyttää puhelimeen asennettavia laskinsovelluksia, mutta puhelin ei ole sallittu apuväline kokeessa!
Tietokoneohjelmat
Kaikissa matemaattisissa aineissa tarvittavia ohjelmistoja ovat ilmainen GeoGebra (pitkä matematiikka Classic 5, lyhyt matematiikka Classic 6) ja/tai lisenssillä TI-Nspire-CAS. Lisäksi SpeedCrunch on kätevä peruslaskin, joka on käytettävissä myös Abitti- ja yo-kokeiden A-osassa. Taulukkolaskentaohjelma Microsoft Excel (löytyy Office365-paketistasi) ja kirjoituksissa käytettävä ilmainen LibreOffice Calc.
Oppivelvollisten tietokoneissa nämä ohjelmat on asennettavissa Yritysportaalin kautta.
YO-kirjoituksissa käytettävää kaavaeditoria voi käyttää selaimella Mafynetissä, tai voit ladata ilmaiseksi asennettavan ohjelman L'Math.
Kemian syventävissä opinnoissa tarvitaan lisäksi molekyylimallinnusohjelma MarvinSketch.
Tarvittavat opiskeluvälineet
Matematiikan opiskelussa tarvitset tavalliset kirjoitusvälineet, A4-kokoista ruutupaperia, viivaimen ja harpin, funktiolaskimen sekä MAOL-taulukot. Lisäksi tarvitset tietokoneen, johon on asennettava GeoGebra ja/tai TI-Nspire-CAS -ohjelmisto.
Opintojaksojen suorittaminen
Matematiikan opinnot alkavat kaikille yhteisellä opintojaksolla MAY01. Esivalinnoissa olet tehnyt valinnan pitkän (MAA) ja lyhyen matematiikan (MAB) välillä, mutta tätä valintaa voi vaihtaa:
Matematiikkaa oppii vain itse tekemällä. Jokaisen opintojakson aikana on opiskeltava säännöllisesti ja laskettava runsaasti tehtäviä.
Tukitoimet
Matemaattisten aineiden vapaamuotoinen tukiopetus HappyHour järjestetään keskiviikkoisin klo 14.15 alkaen, paitsi arviointiviikolla yleensä maanantaisin klo 12.50. Tule laskemaan yhdessä kavereitten kanssa ja kysy apua ohjaajilta.
Pitkä matematiikka (LOPS 2021)
Opiskele 1. vuonna MAA02-04, 2. vuonna MAA05-09 ja MAA11, ja 3. vuonna kurssit MAA10, MAA12 sekä MAA13 (kertaus). Näiden lisäksi
Lyhyt matematiikka (LOPS2021)
Opiskele 1. vuonna MAB02-03 ja 2. vuonna MAB04-07.
Opintojaksojen suorittaminen
Laskin ja tietokoneohjelmat
Opintojaksoilla on suositeltavaa käyttää soveltuvia tietokoneohjelmistoja. TI-Nspireen on käytettävissä fysiikan Widget. Mittausten tekemiseen ja analysointiin LoggerPro.
Opintojaksojen suorittaminen
Laskin ja tietokoneohjelmat
Pääasiassa kursseilla pärjää peruslaskimella eli SpeedCrunch-ohjelmistolla. KE06 kurssilla tarvitaan myös CAS-laskinohjelmistoa eli GeoGebra5/6 tai TI-Nspire. Kemian syventävissä opinnoissa käytetään myös MarvinSketch-ohjelmistoa ja TI-Nspiren kemian widgetiä.
MAOL-taulukkokirja.
Tilapäinen kuvituskuva.