Seinäjoen lukio
SEINÄJOEN LUKIO

Matemaattiset aineet

Tällä sivulla on yleistä tietoa Seinäjoen lukion matematiikan, fysiikan ja kemian opiskelusta (tietotekniikkaan on oma sivunsa). Yksittäisistä kursseista löydät tarkempaa tietoa opetussuunnitelmasta.

Tarvittavat apuvälineet

Taulukkokirja
Kaikissa matemaattisissa aineissa on kokeissa käytettävissä MAOL-taulukkokirja.

Hanki kirja heti opintojen alussa, päällystä se ja laita nimesi kirjan etukannen yläosaan esimerkiksi maalarinteipillä. Älä tee kirjaan mitään muita merkintöjä, alleviivauksia tai korostuksia! Voit käyttää myös sähköistä taulukkokirjaa, se on käytettävissä Abittikokeissa.

Laskin
Mikä tahansa funktiolaskin käy kaikissa opinnoissa. CAS-laskimen (TI-Nspire-kämmenlaite) hankkiminen ei ole pakollista, mikäli käytössäsi on vastaavat tietokoneohjelmat. Tunnilla voi käyttää tietokoneohjelmien laskinsovelluksia puhelimessa, mutta puhelin ei ole sallittu apuväline kokeessa!

Tietokoneohjelmat
Kaikissa matemaattisissa aineissa tarvittavia ohjelmistoja ovat GeoGebra (lataa sekä Classic 5 että Classic 6) ja/tai TI-Nspire-CAS.

Lyhyessä matematiikassa riittää ilmainen GeoGebra. Pitkän matematiikan opiskelijoiden tulee hankkia myös TI-Nspire-CAS ohjelmisto, josta on hyötyä myös fysiikan ja kemian opiskelussa. YO-kirjoituksissa käytettävää kaavaeditoria voi käyttää selaimella Mafynetissä, tai voit ladata ilmaiseksi asennettavan ohjelman L'Math.

Kemian syventävillä kursseilla tarvitaan lisäksi MarvinSketch.

Matematiikka

Tarvittavat opiskeluvälineet
Matematiikan opiskelussa tarvitset tavalliset kirjoitusvälineet, A4-kokoista ruutupaperia, viivaimen ja harpin, funktiolaskimen sekä MAOL-taulukkokirjan. Lisäksi tarvitset tietokoneen, johon on asennettava GeoGebra ja/tai TI-Nspire-CAS -ohjelmisto.

Kurssien suorittaminen
Matematiikan opinnot alkavat kaikille yhteisellä kurssilla MAY01. Esivalinnoissa olet tehnyt valinnan pitkän ja lyhyen matematiikan välillä, mutta tätä valintaa voi vaihtaa:

 • Lyhyestä pitkään vaihtaminen kannattaa tehdä heti MAY01 kurssin jälkeen.
 • Pitkästä lyhyeen vaihtaminen onnistuu milloin tahansa ja hyväksytysti suoritetut kurssit korvaavat vastaavat lyhyen kurssit. Älä siis luovuta heti ensimmäisten vastoinkäymisten jälkeen.

Matematiikkaa oppii vain itse tekemällä. Jokaisen kurssin aikana on opiskeltava säännöllisesti ja laskettava runsaasti tehtäviä.

Tukitoimet
Matemaattisten vapaamuotoinen tukiopetus HappyHour järjestetään tiistaisin klo 15.15 alkaen. Tule laskemaan yhdessä kavereitten kanssa ja kysy apua ohjaajilta.
 
Pitkä matematiikka
Opiskele 1. vuonna MAA02-05, 2. vuonna MAA06-10 ja 3. vuonna kurssit MAA11-13 sekä MAA14 (kertaus). Näiden lisäksi

 • Valitse MAA18 Matematiikan ja luonnontieteiden tekniset apuvälineet 2. vuoden aikana muiden kurssien ohelle. Tästä kurssista ei anneta kotitehtäviä eli se ei kuormita opiskeluasi, vaan se päinvastoin tukee muita matematiikan kursseja.
 • Yleishyödyllisen MAA16 Talousmatematiikka voi opiskella 2. tai 3. vuoden syksyllä.

Lyhyt matematiikka
Opiskele 1. vuonna MAB02-03 ja 2. vuonna MAB04-06.

 • Jos kirjoitat 3. vuoden syksyllä, opiskele 2. vuoden keväällä myös MAB07 ja 3. vuoden 1. jaksossa MAB08 ja MAB09 (puolikas kertaus).
 • Jos kirjoitat 3. vuoden keväällä, opiskele 3. vuoden syksyllä MAB07 ja MAB08 ja 4. jaksossa MAB09 (puolikas kertaus).
 • Jos suuntaudut jatko-opinnoissa luonnontieteiden tai tekniikan alalle, valitse 3. vuoden ennakkovalinnoissa myös soveltava kurssi MAB10 Tekniikan alan matematiikkaa.

Fysiikka

Kurssien suorittaminen

 • 1. vuonna FY01-03.
 • 2. vuonna FY04-05 ja FY13 Fysiikan jatkot.
 • 3. vuonna FY06-07 ja kertauskurssi FY08 Fysiikan kokonaiskuva.
 • Puolikkaat työkurssit FY09 ja FY10 voi suorittaa 2. vuoden (6. jakso) ja 3. vuoden (3. jakso) aikana.
 • Tähtitieteen kurssin FY11 voi suorittaa FY01 jälkeen milloin tahansa.

Kemia

Kurssien suorittaminen

 • Suorita kurssit KE01, KE02 ja KE03 numerojärjestyksessä. Kurssit KE04 ja KE05 voi tarvittaessa suorittaa eri järjestyksessä.
 • Laboratoriokurssi KE07 vaatii pohjatiedoiksi kurssit KE01-KE03.
 • Kertauskurssi KE06 on tarkoitettu ylioppilaskokeisiin valmistautumiseen.

Laskin ja tietokoneohjelmat
Pääasiassa kursseilla pärjää funktiolaskimella. KE05 kurssilla on suositeltavaa käyttää graafista laskinta tai soveltuvaa tietokoneohjelmistoa. Kemian syventävissä opinnoissa käytetään myös MarvinSketch-ohjelmistoa.

 

 

MAOL-taulukkokirja.

stock2

Tilapäinen kuvituskuva.

Tällä sivustolla käytetään kävijäseurantaan tarkoitettuja evästeitä.